top of page

Broertje of zusje op komst: hoe bereid ik mijn kind voor en wat te doen bij jaloezie?


De komst van een baby zet heel wat ‘in beweging’. Naast het feit dat je als toekomstige ouder(s) bezig bent met allerlei voorbereidingen te treffen, hebben vele ouders ook vragen hoe ze hun oudere kind (meestal een peuter/kleuter) het best kunnen voorbereiden op de komst van een broertje of zusje, of hoe ze het best kunnen omgaan met de jaloezie van het oudere kind.

Een nieuwe baby op komst…

Het is mijn ervaring dat ouders het niet evident vinden om met kleine kinderen te praten over “de dingen des levens” die veel veranderingen met zich meebrengen : geboorte, ziekte, scheiding, sterfte… Toch hebben kinderen, ongeacht hun leeftijd er nood aan dat de gebeurtenissen om hen heen verduidelijkt worden.

Hoe leg je baby’s en jonge kinderen goed uit wat er gebeurt?

  • Blijf dicht bij de realiteit

“..weet je lieverd, er is een nieuw kindje van mama en papa in de buik van mama aan het groeien."

  • refereer naar de eigen ontstaansgeschiedenis

”jij bent ook in mama’s buik gegroeid tot wanneer je klaar was om geboren te worden, en zo gaat het ook met je broertje/zusje”.

  • vertel wat er voor het kind concreet verandert

"Wanneer het baby’tje er dan is zullen mama en papa dus voor 2 kindjes moeten zorgen. Dat wordt een grote verandering voor ons allemaal.”

  • vertel wie er voor het kind zal zorgen

“…als de baby klaar is om geboren te worden gaat mama naar het ziekenhuis en dan zal oma op je passen…” . Dit zorgt voor een vertrouwd en veilig gevoel bij het jonge kind. Afhankelijk van de leeftijd zal het kind dan zelf aangeven wanneer het graag meer uitleg wil of nodig heeft.

Wanneer vertel je het?

Er bestaat niet zoiets als een ‘juiste timing’ om een kind te vertellen dat er een broertje of zusje op komst is en iedereen doet dit toch een beetje op het eigen gevoel.

Je kan in gedachten houden dat de tijdsbeleving van jonge kinderen heel verschillend is en daarom best vertellen dat het nog een hele tijd duurt voor het baby’tje er zal zijn.

Voor het eerst grote broer of grote zus…

Wanneer je voor het eerst ouder wordt, heb je (afhankelijk van je ervaring met baby’s om je heen) een bepaalde voorstelling van wat de zorg voor een baby met zich meebrengt. Je bent bezig met alle praktische zaken die erbij komen kijken en je probeert jezelf lichamelijk en mentaal misschien zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling.

Toch is niemand écht ‘ voorbereid’ op wat een baby bij jezelf zal teweegbrengen. Met welke gevoelens je geconfronteerd zal worden, hoe je zal omgaan met de vermoeidheid, hoe je zal reageren op de veranderende hormoonhuishouding,…

Zo is het ook voor het oudere kind wanneer er voor het eerst een broertje of zusje op komst is.

Jaloerse gevoelens

Je kan als ouder je kind vertellen over de komst van een broertje of zusje. Je kan je kind vertellen dat deze nieuwe baby veel tijd en aandacht zal vragen. Je kan je kind betrekken bij praktische voorbereidingen zoals het wiegje klaarzetten. Maar... hoe je kind dit delen van de aandacht zal ervaren, wat het bij hem zal teweegbrengen en hoe het hier zal mee omgaan, dààr kunnen we ons kind niet op voorbereiden.

Het is in dit delen van de tijd en de aandacht dat de basis van de jaloezie besloten ligt.

Soms komt deze jaloezie snel aan de oppervlakte soms duurt het een tijdje. Toch zijn deze jaloerse gevoelens een ’gezonde’ emotionele reactie van het kind en horen erbij!

Zij tonen de angst van het kind om de liefde van zijn ouders kwijt te geraken. In het diepst van zijn wezentje is het kleine kind bang dat mama en papa méér zullen houden van dit nieuwe kindje. De jaloezie is dus niet zozeer gericht als ‘boze’ of ‘verwerpende’ emotie naar de baby, maar raakt het kind in zijn vertrouwde band met zijn ouders.

Hoe kan je je kind hierbij helpen?

  • Betrek je kind

Probeer je kind te betrekken bij de zorg en de aandacht voor de baby. Dit zijn geruststellende momenten dat het kind ervaart dat mama of papa aan beide kinderen samen aandacht kan schenken.

  • Toon begrip en stel gerust

Wanneer je begrijpt van waaruit deze jaloezie tot stand komt, is het al een stuk makkelijker om er begripvol op te reageren en je kind gerust te stellen dat het jou liefde heus niet verliest. Je kan je kind zeggen dat je hem best begrijpt en hij op deze manier laat zien dat jou aandacht voor hem heel belangrijk is.

  • Leg uit

Je kan je kind uitleggen dat de baby jou hulp nog bij heel veel nodig heeft en je daarom zoveel tijd en aandacht aan hem spendeert. Je kan voorbeeldjes aanhalen waarmee je de baby nog moet helpen maar die het oudere kind al zelf kan. Bv “..mama moet je broertje nog met alles helpen voor het badje, maar jij kan al zelf een beetje spelen in bad.”

  • Maak duidelijk dat aandacht en liefde 2 verschillende dingen zijn

Haal ook voorbeelden aan van dingen die je samen met je oudere kind doet :

“..wij doen samen al heel andere dingen, puzzelen, met de blokken spelen, in de tuin ravotten..”.

Op deze manier help je het kind ook een onderscheid te maken tussen welke dingen je met de baby doet en welke dingen je met hem doet. Hiermee help je je kind de verwarring aandacht-liefde helder te krijgen.

  • Bevestig wat je kind al geleerd heeft

Ga op zoek naar de verschillen tussen hem en de baby.” …je zusje kan nog niet alleen blijven zitten, ze valt nog steeds om. Dat heb jij al wel geleerd”. Op die manier bevestig je je oudste kind in alles wat het al kan. Zonder druk te leggen om als oudste nu ook de flinkste te moeten zijn.

  • Ook papa kan helpen

Maak eens tijd om met je oudste kind dingen alleen te gaan doen.

Je kind zal genieten van de volle aandacht van één ouder.

Wat als mijn oudste kind opnieuw baby-gedrag gaat vertonen?

Soms kunnen oudere kinderen ook zelf opnieuw ‘baby-gedrag’ gaan vertonen. Dit kan op velerlei manieren.

Door dingen te weigeren die ze wel al konden voor de komst van de baby : bv weigeren om zelf weer op het potje te gaan, weigeren om zelfstandig te eten, …..

Je kind ziet dat de baby al jou aandacht krijgt omdat hij nog zo klein is. Vertel je kind dus maar dat je begrijpt dat hij ook af en toe weer ‘klein’ wil zijn net zoals zijn broertje.

Stel je kind gerust dat je hem ook wil helpen, al weet je wel dat hij het al alleen kan. Ga er niet over in de strijd. Sta je kind toe om zijn “extra” behoefte aan jou aandacht te krijgen.

Gun jezelf, je partner, je oudere kind én je baby gerust maar de tijd om te wennen aan deze verandering!!!!

Veel succes!

Jasmine Luycx

Baby- en kindertolk

Psychologe/psychotherapeute

Vond je dit een leuke post?

Deel hem gerust met je vrienden of laat hieronder een berichtje achter.

Toekomstige blogs
Recente blogs
Archief
Zoeken op trefwoord
bottom of page