top of page

Allergisch voor…water?


Kan je allergisch zijn voor water? Ja, dat kan. Je kan een gevoeligheid hebben voor een onderdeel dat aanwezig is in water. Bij een reactie op water denkt men in eerste instantie meestal aan chloor of chemische stoffen. Veel minder bekend is de reactie op calcium, één van de mineralen die in water zit.

Omdat een overgevoeligheid voor dit mineraal toch relatief veel voorkomt, geef ik je hieronder graag wat meer uitleg.

Klachten door calcium

  • huidirritatie na baden of douchen. Zelfs kort douchen kan al vervelend zijn. Dit kan rode vlekken, bultjes, een jeukende, trekkende huid, kloven in de handen, zeer droge handen of zelfs eczeem geven als klachten. Heel typisch is het dat men zich steeds met crème moet insmeren na het douchen. Dit kan voorkomen bij baby’s en bij volwassenen.

  • spijsverteringsklachten: buikpijn, obstipatie of platte stoelgang/ diarree

  • hoofdpijn

De gevoeligheden kunnen al van jongs af aan voorkomen maar ook in de loop der jaren ontwikkelen.

Calcium vermijden?

Calcium vermijden om te zorgen dat je geen klachten meer hebt, is erg

lastig: water met daarin calcium, kom je op allerlei manieren tegen: tijdens het douchen, een bad nemen, zwemmen, handen wassen en water drinken.

Maar ook bij het eten of drinken van o.a. melkproducten, noten, peulvruchten of rauwe groenten kan je calcium binnenkrijgen.

Calcium onmisbaar!

Op het moment dat je een overgevoeligheid hebt voor calcium, wordt het niet optimaal opgenomen wat mogelijk zou kunnen resulteren in tekorten van dit belangrijke mineraal. Calcium speelt een belangrijke rol bij de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Het helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren (voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen), de bloedstolling, spiercontractie, hormoonafgifte, celdeling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Een calciumtekort kan onder andere leiden tot problemen in de prikkelgeleiding, botontkalking (osteoporose), spierkrampen en bij kinderen tot verschijnselen van de Engelse ziekte. Naast een overgevoeligheid kunnen andere factoren ook een reden zijn waardoor calcium niet goed wordt opgenomen in het lichaam. O.a. natrium, alcohol, suiker, cafeïne en voeding rijk aan dierlijke eiwitten, kunnen de opname van calcium belemmeren.

Calcium en de overgang bij vrouwen

Vermindering van de botdichtheid is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Het verlies van sterkte van je botten is niet alleen te wijten aan een tekort aan calcium, maar het speelt wel een rol. Vrouwen hebben er méér last van dan mannen omdat botontkalking wordt versneld doordat het progesteron- en oestrogeenpeil begint te dalen rond het 40ste levensjaar. Hierdoor wordt het moeilijker voor je botten om calcium op te nemen, waardoor het sneller weer ‘wegspoelt’ of moeilijker op de juiste plaats terecht komt. Opname is dus net zo belangrijk als inname. Zorgen voor een goede calciumhuishouding voor de leeftijd van 35 is erg belangrijk, zodat je met sterke botten de overgang ingaat. Naast Calcium, is vitamine D belangrijk om de botontkalking tegen te gaan. Dit komt doordat vitamine D de opname van Calcium bevordert.

Calciumsupplementen

Veel mensen gebruiken een calciumsupplement, zeker wanneer er een tekort aan calcium wordt vermoed. Het vervelende is dat bij sprake van overgevoeligheid, het lichaam dit supplement dus niet goed kan opnemen. Meer nog, het hele klachtenpatroon zoals hierboven beschreven kan nog eens extra versterkt worden.

Andere stoffen in water

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de reactie op water niet door Calcium wordt uitgelokt maar door andere stoffen: fluor, chloor, chemische middelen en/of conserveermiddelen in verzorgings-producten (bijvoorbeeld doucheschuim, shampoo, crèmes) of de warmte van het water.

Wat te doen?

Minder douchen en goed insmeren wordt regelmatig geadviseerd door huidspecialisten. Dit is natuurlijk een oplossing voor de huidreactie zelf na watercontact maar biedt nog geen oplossing voor de reactie op inname van calciumhoudende voedingsmiddelen. Je pakt dan alleen de symptomen aan en niet de oorzaak. In de meeste gevallen is deze reactie gelukkig te verhelpen: na het uittesten van de overgevoeligheid, kan de desbetreffende stof ‘ontstoord’ worden via behandeling van acupressuurpunten. In de praktijk wordt dit regelmatig gedaan voor verschillende stoffen, met zeer mooie resultaten.

Hoe verloopt zo'n behandeling ?

Via kinesiologie wordt eerst getest welke basis-allergenen aan de oorsprong liggen van de overgevoeligheid. Via ATT = Allergie Transformatie Technieken, wordt het lichaam vervolgens gedesensibiliseerd waardoor de verstoorde energiebalans in het lichaam, veroorzaakt door het allergeen, hersteld wordt. De patiënt krijgt vervolgens een dieet mee waaraan deze zich 1 dag zeer strikt dient te houden. Nadien wordt opnieuw getest op dezelfde stof. Indien de desensibilisatie volledig gelukt is, vormt contact met deze stof geen overgevoeligheidsreacties meer. Meestal is dit na 1 behandeling ontstoord, in sommige gevallen is een 2e behandeling nodig.

Graag meer weten over deze behandeling? Klik hier.

Monique Caers

Allergie therapeute

Bronnen

- http://www.careforwomen.nl/informatie/artikelen/713-verminder-de-kans-op-botontkalking-tijdens-de-overgang%20

- http://energiekevrouwenacademie.nl/zes-gouden-tips-om-je-botontkalking-te-herstellen/

- https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/calcium-mineraal-voor-sterke-botten

Toekomstige blogs
Recente blogs
Archief
Zoeken op trefwoord
bottom of page