top of page

Osteopaat - Osteopathie

                                                                          Algemeen CENTRUM voor OSTEOPATHIE      Turnhoutsebaan 34 2390 Oostmalle

 

 

 

                “Osteopathie,
        een geneeswijze die de
       oorzaak van klachten
           behandelt en niet
                de symptomen.”

 

 

 

 

 

WAT IS OSTEOPATHIE ?  WAT DOET EEN OSTEOPAAT?

 

Osteopathie is een behandelmethode die zich richt op het herstel van een verstoord evenwicht binnen het lichaam. Van een verstoord evenwicht ofwel een verstoorde lichaamsbalans is er sprake, wanneer er iets mis is in de onderlinge verhoudingen tussen gewrichten, spieren, organen, bloedvaten en zenuwen. Onder normale omstandigheden wordt een verstoring door het lichaam zelf hersteld. Dit wordt de “homeostatische werking” van het lichaam genoemd. In sommige gevallen is het lichaam echter niet meer in staat om zelf het evenwicht te herstellen. Organen en/of gewrichten hebben de daarvoor noodzakelijke beweeglijkheid verloren. Centraal in de osteopatische behandeling staat het opsporen en verhelpen van de oorzaak van het verlies aan beweeglijkheid. Het lichaam is daarmee zelf weer in staat om het evenwicht te herstellen en te handhaven.


KLACHTEN EN DIAGNOSE

 

Als u met klachten bij een osteopaat komt, zal deze u van “top tot teen” onderzoeken. Dit algeheel onderzoek is gericht op het vinden van de primaire oorzaak van de klacht. Voornamelijk de mobiliteit van gewrichten en organen wordt onderzocht. Onderzocht wordt de mobiliteit van gewrichten en organen. Elke in het verleden doorgemaakte functiestoornis/trauma kan leiden tot het ontstaan van verklevingen/littekens die de beweeglijkheid beïnvloeden. Vanuit de medische wetenschap is bekend dat indien de mobiliteit van een orgaan gehinderd wordt, de doorbloeding en/of de werking van het zenuwstelsel ter plaatse wordt verstoord. Als de bloedsomloop en zenuwvoorziening in één van de lichaamsdelen niet optimaal is, vermindert de weerstand op die plaats. Juist daar loopt men dan het risico op een bepaalde aandoening. Dit verstoorde evenwicht uit zich in functiestoornissen, ontstekingen en pijn.  Maar de oorzaak kan op een andere plaats in het lichaam gelegen zijn dan waar de symptomen zich voordoen.


DE BEHANDELING

 

De osteopaat gebruikt voor het herstellen van de lichaamsbalans osteopatische correcties.  Door deze handelingen wordt de mobiliteit hersteld en worden de verschillende weefsels gestimuleerd.  Daardoor treedt het zelfregulerende en zelf-helende vermogen van het lichaam in werking (de homeostase).
De Behandeling concentreert zich op de 3 fysiologisch te onderscheiden systemen:

- het parietale systeem: betreft het bewegingsapparaat spieren, gewrichten, kapsels en fasciae

- het viscerale systeem: betreft de inwendige organen en hun ophangsysteem, alsook bloedvaten en het lymfestelsel

- het cranio-sacrale systeem: betreft het centrale zenuwstelsel en de benige omhulsels ervan: schedel, wervelkolom, heiligbeen

                                                    alsook hersen- en ruggemergvocht en de hersen- en ruggemergvliezen.


Het is de behandeling van de twee laatstgenoemde systemen, die de osteopathie

met name onderscheidt van andere manuele behandelmethoden zoals manuele therapie of chiropraxie

 

 

De Lichaamsbalans is afhankelijk van de interactie tussen deze systemen.  Verlies van beweeglijkheid in één systeem zal altijd invloed hebben op het andere.  Het is belangrijk dat patienten zelf ook duidelijkheid krijgen in de oorzaak van de balansverstoring in hun lichaam, waardoor duidelijk wordt hoe in de toekomst eventuele klachten voorkomen kunnen worden. Aandacht voor leefwijze en eigen verantwoordelijkheid zullen mede de genezing bevorderen.

Wij zien in de praktijk een brede waaier van patienten gaande van baby’s en kinderen  tot volwassen, maar ook zwangeren, sporters, ... kunnen bij ons terecht.

 

Info: acvo@live.be

 


                                                                      

 

 

 

bottom of page